Carolina Mercader: “Els llibres són la millor medicina”

25 views

Chloé Gallego, Laia Andrada, Elena Benítez

Els alumnes de l’Institut Arnau Cadell hem entrevistat a la Carolina Mercader, professora de llengües del centre. A continuació podràs llegir una mica de la seva experiència amb les llengües i la literatura.

Com va ser la teva experiència amb les llengües a l’institut? Va canviar a batxillerat?

Em va agradar més a Batxillerat perquè les classes les gaudia més, ja que preferia la literatura, la trobo més interessant.

Què utilitzes de les llengües en la teva vida quotidiana?

Crec que són molt importants l’ortografia i la literatura, perquè és la part més bonica de la llengua, aporta més i hi hauriem de dedicar més temps.

Si no fossis professora a què et dedicaries i perquè?

Si no fos professora m’agradaria treballar en un museu o en una bilblioteca perquè hi ha molta cultura i son temes que m’agraden molt.

Quins serien els punts forts i febles sobre ensenyar llengua?

Punts forts serien que es pot parlar de tot perquè la llengua toca tots els temes: culturals, de natura…. I els punts febles són que a vegades son currículums molt llargs i has de fer coses una mica menys creatives, com l’ortografia i la gramàtica, encara que s’han de fer.

Quin és el teu llibre preferit i per què?

És molt difícil això de preferit, però potser diria com a novel·la de tota la vida, El diari d’Anna Frank. Un que m’he llegit fa poc és Atrapa la llebre, que parla de l’amistat de dues noies a la guerra de Bosnia. Els dos estan escrits per dones, els dos estan molt ben escrits i et permeten aprendre; quan es combinen aquestes dues coses a mi m’encanten.

Quina autora o autor t’agrada més?

És molt difícil, em sembla que triaria de català la Mercè Rodoreda, crec que és una autora molt bona, és una crack perquè va parlar de tot, es va avançar a la seva època, va fer una novel·la de denúncia molt amagada, amb uns arguments molt ben trobats… I en castellà, m’agrada molt la poesia del Mario Benedetti.

Amb quin personatge literari t’identifiques? I a quin admires?

Potser m’identifico amb, ara m’ha vingut el primer, Alicia en el país de les meravelles perquè és una nena molt curiosa. És una pel·lícula que de petita em posava molt nerviosa i amb els anys m’ha anat agradant, perquè al final és una noia que fa el que vol, que va en un món diferent, que vol aprendre, i s’envolta de personatges que semblen aparentment bojos però que tenen la veritat. És una història que m’agrada.

Admiro tots els personatges que són capaços de superar les dificultats i que no es rendeixen mai, que mai a la vida pensen que tot està decidit, per exemple m’agrada molt un llibre Mil soles esplendidos. Aquestes són dues dones d’Afganistan que fan una amistat en un país molt dur, i em va agradar moltíssim, les vaig admirar molt.

Si tu escrivissis un llibre, de quin gènere seria i perquè?

Crec que seria una novela realista o de misteri, però crec que per mi seria més difícil de misteri perquè has de ser capaç d’amagar moltes coses. Ser una Agatha Christie per mi és difícil. Per això faria una novela realista de denuncia que expliqui les mancances i les dificultats que tenim en el món actual, però amb una mica d’humor, perquè a la vida és molt important posar humor a tot.

Quina és la teva època preferida de la literatura?

M’agrada molt el segle XX – XXI perquè és la més similar a la nostra. Al final t’identifiques més amb algú més proper, però potser també trobo que té molt mèrit l’edat mitjana perquè va posar les arrels de la literatura de les llengües romàniques i, com no, he d’admirar Grècia i Roma, on es va començar a explicar l’odissea i grans històries.

Creus que la literatura ha millorat o empitjorat?

Crec que sempre es millora, sempre ha anat a millor i hi ha moltes opcions. La part bona és que tenim coses antigues, coses actuals, molts gèneres, crec que anem a millor.

Creus que avui en dia els productes literaris són més originals que abans?

Sí, penso que ara hi ha molta llibertat i això és de valorar, podem triar el que sigui, és molt màgic perdre’s en una llibreria. És una cosa que recomano, anar quan estiguis estresat a una llibreria o una biblioteca i veure que hi ha llibres per tot. Els llibres són la millor medicina.

close

El més recent