Dones escriptores catalanes

18 views

Maria Montes, Berta Montoya, Pablo Busqués

Es probable que a molts de nosaltres ens demanen mencionar a alguna dona escriptora i que ens quedem en blanc. Això és perquè no estem acostumats a les presències femenines en la literatura. Per evitar que et tornis a quedar in albis en futures situacions, avui et parlarem d’escriptores catalanes que segur que alguna vegada han estat sobre la teva tauleta de nit.

Joana Raspall

Joana Raspall va néixer l’any 1913. Ella va ser una escriptora, lexicòloga i bibliotecaria catalana que escrivia llibres de poesía infantil i adulta i de llibres de lèxic en català. El seu activisme cultural va començar quan tan sols tenia 14 anys, encara que no va publicar res del que va escriure fins a l’edat adulta..

Algun dels llibres més famosos que té són: Petits poemes per a nois i noies, Olor a maduixa o Bestiolari de Joana Raspal. Destacar també que l’any 1993 va rebre la medalla d’or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, mentre que l’any 2010 va rebre la Medalla al treball President Macià.

Mercè Rodoreda

També tenim a Mercè Rodoreda, que va néixer l’any 1908 i va ser molt reconeguda al nostre país. Va ser una escriptora molt important de novel·les, contes i poesía i molt influent a la seva època. Els seus llibres van causar gran repercussió a nivell internacional i tenen traduccions en més de 40 idiomes.

Aquí al centre hem llegit alguns dels seus llibres, com Aloma o La Plaça del diamant, entre d’altres. De la seva vida també podem destacar el moment en el qual va haver de marxar a l’exili, en plena Guerra Civil, deixant el seu fill amb la seva mare.

Assumpta Montellà

Assumpta Montellà, nascuda l’any 1958, va estudiar història i més tard va escriure el seu primer llibre, La Maternitat d’Elna. Va ser un dels llibres més venuts a Catalunya i està traduït al castellà i al xinès.

El llibre parla de com una senyora anomenada Elisabeth Eidenbenz va ajudar a 597 nadons a néixer en les condicions dels camps de concentració francesos. Al nostre centre hem pogut gaudir de la seva presència, ja que va fer-nos una visita, el mes passat, on ens va comentar el seu procés mentre escrivia el llibre.

close

El més recent