Per Vera Polidano
Avui m’agradaria parlar del tabú que desgraciadament està present actualment en la nostra societat. Parlo de la sexualitat. És un tema que porta sent tabú des de fa molt de temps i ja és hora que canviï. La sexualitat sempre ha sigut un tema difícil de tocar: sempre que s’ha pogut, s’ha evitat parlar d’ella.
No entenc per què, ja que entra dins de la nostra naturalesa. La reproducció, igual que la nutrició o relació, és una de les nostres funcions vitals. I és essencial perquè la nostra espècie perduri. Per sort avui en dia sembla que la societat està avançant a poc a poc i està normalitzant el tema de la sexualitat, encara que queda molt camí per davant.
Ara, als instituts es donen cada cop més xerrades educatives tractant la sexualitat i el que comporta. Així, el jovent aprèn a ser prudent a l’hora de l’acte sexual. Encara que no és suficient.
Avui en dia la societat ha avançat molt amb l’internet. Els joves tenen al seu abast molta informació sobre la sexualitat, i això pot ser bo, ja que poden solucionar dubtes sobre sexualitat que els hi faci vergonya preguntar als pares o tutors.
Però per desgràcia, no tot és bo a internet. Un estudi valencià realitzat al 2022 demostra que els adolescents veuen pornografia per primera vegada als 12 anys i gairebé 7 de cada 10 (el 68,2%) consumeixen aquests continguts sexuals de manera freqüent. Aquest consum es produeix en la intimitat (93,9%), a través del telèfon mòbil, i se centra en continguts gratuïts en línia (98,5%), basats de manera majoritària en la violència i la desigualtat.
El pitjor de tot això és que molts adolescents fan servir violència en les seves relacions sexuals, i molts cops, evidentment, sense el consentiment de la seva parella.
L’Institut Arnau Cadell està intentant que els alumnes tinguin els màxims coneixements sobre la sexualitat. Està duent a terme un treball de síntesi que ensenya i informa els alumnes sobre el sexe. Estaria bé que tots els instituts i escoles fessin això. Així educarien els alumnes correctament, i podrien canviar la visió equivocada que tenen alguns joves sobre el sexe.