Un tros d’Egipte a Torí

Visitem el segon museu més important del món sobre l’Antic Egipte

Per: Martí Bonet

Aquest impressionant museu és el segon més important i extens del món sobre l’Antic Egipte. Si t’interessen les piràmides i les mòmies, aquest és l’article que necessites. Si no, igualment et convido a quedar-t’hi, ja que descobriràs un munt d’informació genial. Som-hi doncs!  

Aquest museu és el segon museu de cultura egípcia més visitat del món, només per sota del museu egipci del Caire, i és el museu egipci més antic del món, fundat l’any 1824. A més, figura entre els 10 museus més visitats d’Itàlia. Es troba a Torí, a una zona molt cèntrica i accessible, a més de ser una zona molt agradable. 

És tan important a causa de la seva magnitud, ja que té una extensíssima col·lecció d’estàtues, sarcòfags, elements funeraris, papirs i elements quotidians, alguns d’ells molt interessants i destacats. 

Per què no et pots perdre el museu si vas a Torí?

És un museu enorme i, per tant, la seva col·lecció també ho és. I en part, aquest és un dels seus punts forts. Ara repassarem una mica com està distribuït i les peces més rellevants que hi trobem a cada part.  

Entrada al museu

El Museu està ubicat a l’edifici El Palau de l’Acadèmia de les Ciències, d’estil barroc amb tres plantes. L’arquitecte Guarini va ser qui el va dissenyar l’any 1678. La col·lecció està dividida en quatre plantes, incloent-hi el soterrani. Cadascuna està dedicada a una època de la cultura egípcia, excepte la superior (tercera planta), que està dedicada a exposicions temporals.

En resum, el soterrani és la primera planta, i realment, fa d’entrada i explica una mica la història del museu. Pujant una planta, hi ha la planta baixa. En aquesta planta hi ha exposades coses molt xules i interessants: La Galeria dels Reis, la sala de Núbia, el Temple d’Ellesiya, la col·lecció de Deir el-Medina, la tomba de Kha, la galeria de Sarcòfags, la Vall de les Reines, el període Ptolemaic, Romanoa i tardà. Una planta més amunt, s’explica el període predinàstic, peces de la Tomba dels Desconeguts, les Tombes d’Iti i Neferu i algunes obres de l’Imperi Mitjà i Nou. Finalment, a la tercera planta hi trobem les exposicions temporals.

Aquí explico amb més detall algunes de les parts (o obres) que acabo de mencionar:

Només entrar a la segona planta hi trobem la galeria dels reis, és una zona del, museu que és simplement impressionant. Bàsicament, és una sala plena d’estàtues d’antics faraons. Algunes d’elles enormes. A més, també hi ha algunes tombes gegants dels grans reis de l’antic Egipte.  

Tot seguit hi tenim la reconstrucció del temple d’Ellesija. Aquest temple et fa sentir com si realment estiguessin a bell mig del desert. 

Aquest temple va ser donat com a regal pel govern del seu país d’origen. El motiu d’aquest regal, és que el govern italià va ajudar a fer el trasllat d’un temple que s’estava deteriorant molt, i com agraïment, els hi van donar aquest.

Sincerament, és impressionant. A prop del temple, hi tenim el cànon real de Torí, que és un papir que conté els noms de tots els faraons que van regnar Egipte, incloent-hi els menys importants i els usurpadors. Inclou també el temps del seu regnat en anys, mesos i dies.

Aquest papir és superimportant per endevinar el passat i, per tant, és molt volgut pels egiptòlegs.  

Ja en la següent planta hi tenim un conjunt de sarcòfags de pedra impressionants.

              

   Sarcòfags de pedra          Peces de la tomba de la V dinastia

Potser no són de les peces més valuoses, però sí de les més boniques, ja que estan fets perfectament, i a més del seu gran tamany, els gravats es veuen molt bé. En aquesta mateixa planta també hi tenim la tomba intacta de la V dinastia, és una part molt interessant, ja que hi ha una gran varietat d’objectes. A més un altre fet que la fa única, és que s’hagi conservat intacta durant tants anys. Més de 4360 anys!!! 

Aquest museu té una gran col·lecció d’estàtues de tota mena, algunes de les més importants i especials són les estàtues de la deessa Sekhmet (n’hi ha un munt, de fet, és una de les col·leccions més grans d’estàtues d’aquesta divinitat), l’estàtua sedent de la princesa Rèdit, l’estàtua sedent de Ramsés II, l’estàtua de Thutmosis III i l’estàtua de Seti II.

Estàtues de la deessa Sekhmet         

Lògicament, això només és un petit tastet de tot el que ens hi podem trobar, allà hi podem trobar una infinitat d’obres diferents.  

Informació que has de saber abans d’anar-hi 

L’entrada al museu té els següents preus: entrada normal 15€, entrada jove (14-18 anys) 11€, entrada nens (6-14 anys) 1€ i finalment les entrades seran gratuïtes pels nens de 0 a 6 anys, persones amb discapacitat superior al 74% i el seu acompanyant i la gent que té la Torino+Piemonte Card.

Aquest és l’horari del museu:

dilluns 9:00–14:00

dimarts 9:00–18:30

dimecres 9:00–18:30

dijous 9:00–18:30

divendres 9:00–18:30

dissabte 9:00–18:30

diumenge 9:00–18:30

Adreça: Via Accademia delle Scienze 6, 10123 Torino

Opinions del museu i la meva opinió personal

Aquest museu és molt volgut per la gent, per exemple, l’Adriana va posar a TripAdvisor “Imprescindible visitar aquesta col·lecció de meravelles. Les instal·lacions són modernes i l’exposició està dissenyada amb molt bon gust. Les peces en si són UNA MERAVELLA.”, a més, Eraboa va pujar aquesta ressenya “Visita imprescindible, val la pena. Cal dedicar-hi, això sí, unes dues hores i mitja, per veure’l tranquil·lament. Per si resulta molt cansat, dir que al recorregut de la visita, hi ha una petita cafeteria, on prendre un refrigeri per descansar una estona.”. I finalment, Luzvelasco va posar-hi “Ens va encantar!!! Torí ens sorprèn a cada pas i els museus són increïbles. Excel·lent museu per als amants de la cultura i la civilització egípcia.”

Jo crec que si vas a Torí no te’l pots perdre, i si ets un complet amant de la cultura egípcia, inclús pots anar a Torí només pel museu. A més, si vas a una ciutat propera, pots llogar un cotxe per anar-hi, ja que és un lloc únic que t’agradarà sí o sí. L’única cosa, és que si ets molt sensible, podries evitar veure algunes parts del museu, ja que en algunes vitrines hi podem veure mòmies reals, i n’hi ha que són bastant explícites.